Witzmann Mihály

SiófokFő u. 131.4. választókerület
2017 Jan. 15 12:00

Évértékelés és jövőtervezés a Balaton TV-ben

Több mint 250 fogadóóra, közel 200 nyilvános rendezvény, jelentős beruházások a választókerületemben, folyamatosan javuló gazdasági mutatók és küzdelem az illegális bevándorlással szemben. Ezek voltak a főbb gondolataim a tavalyi év értékelése kapcsán a Balaton Televízió "Közéleti kávéház" című műsorában.

A tavalyi év fejlesztései között a választókörzetem településein megvalósult jelentősebb beruházásokat, tornacsarnok építéseket, a siófoki kórház energetikai fejlesztését, a Siófok katamarán teljes felújítását, a vasútrekonstrukciót, a 18 milliárdos dél-balatoni szennyvíz program befejezését, ezen belül az új siófoki szennyvíztelep átadását, az 1,2 milliárd forintból elkészült útfelújítási programot, a siófoki Vak Bottyán iskola több mint 120 milliós energetikai fejlesztését emeltem ki, de olyan örömteli és jövőbemutató eredményeket is felidéztem, mint a főiskolai képzés ismételt beindítása Siófokon, vagy épp a Siófoki Tankerületi Központ létrejötte.
Mindezek mellett azt is elmondtam, hogy véleményem szerint a 2017-es év azokról a lehetőségekről fog szólni, amelyeknek az előkészítését a tavalyi esztendőben elvégeztük.
A Területfejlesztési Operatív Program révén választókerületemben városfejlesztésekkel, energetikával, közlekedéssel (utak, kerékpárutak), csapadékvíz elvezetéssel, ipari területek kialakításával, piacok, vásárterek létesítésével, turisztikai fejlesztésekkel, óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő beruházásokkal kapcsolatos projektek elindulására számítunk. Ezen beruházások összértéke előreláthatóan 10-15 milliárd forint között alakul, befejezésükről pedig legkésőbb 2020-ig kell gondoskodni.
A másik nagy lehetőség a térség számára, a Kormány által elfogadott 365,4 milliárd forintos rekord összegű ún. "Balaton-csomag", amely történelmi pillanatnak is nevezhető. Ennek keretében sor kerülhet a választókörzetemet érintő, régóta várt projektek elindítására is. Ilyen például a Sió-zsilip felújítása és a Sió-csatorna rehabilitációja mintegy 12 milliárd forintért, a Zamárdi-Balatonlelle kerékpárút szakasz felújítása, a dél-balatoni vasúti fejlesztés folytatása Szántód-Kőröshegy állomástól Balatonszentgyörgyig, reményeim szerint megkezdődhet az egykoron szebb napokat megélt Szántódpuszta rekonstrukciója, 15 milliárd forint került elkülönítésre a szennyvízcsatornával még nem rendelkező települések fejlesztésére, 12,6 milliárd forintból fejleszthet a Balatoni Hajózási ZRt. (kikötők, hajóflotta, új kompátkelő), az elektromos közlekedés (buszok, töltőállomások, kerékpárok, hajók) támogatására is több milliárd forint került elkülönítésre, de figyelemreméltó az is, hogy a helyi gazdaság támogatására több, mint 25 milliárd forint lett elkülönítve, és közel 17 milliárd forint jut az ún. "egészséges Balaton termékekre" is (agrárium, mintagazdaságok, borászatok). Azthiszem legalább ennyire örülhetünk a Balaton Airport 6,6 milliárdos fejlesztésének is, amely ugyan nem Somogyban található, de a régióba érkező vendégek számának növekedését minden bizonnyal jelentősen segítheti majd.
A beszélgetés során kihangsúlyoztam, hogy az eddigi szemlélettel szemben az a legszembetűnőbb változás, hogy a fejlesztési csomag nem szigetszerű, izolált beruházásokban gondolkodik, hanem egy komplex, integrált térségi fejlesztésben, amelyben az egymást erősítő hatások hangsúlyosabban megjelenhetnek.
Óriási eredmény az is, hogy 2010-ben még csődközeli állapotban volt az ország, ezzel szemben ma már a folyamatosan javuló gazdaságnak, csökkenő államadósságnak, alacsony inflációnak, bővülő foglalkoztatásnak, alacsony államháztartási hiánynak, növekvő kiskereskedelemnek és exportnak köszönhetően már nem csak EU-s forrásokból van lehetőség fejlesztésekre, hanem a hazai források aránya is egyre nagyobb. Ezt az is jól mutatja, hogy a Balaton fejlesztésére szánt 365 milliárdos keretből a hazai források 102 milliárd forintot tesznek ki.

Witzmann Mihály

Siófok, Fő u. 131.
eseménynaptár