Witzmann Mihály

SiófokFő u. 131.4. választókerület
2021 Apr. 28 00:00

Balatoni fejlesztésekről a tények tükrében

 

Balatoni fejlesztésekről a tények tükrében
Világosan látszik, hogy a baloldal minden Balatonnal kapcsolatos elképzelést, döntést igyekszik megfúrni, megakadályozni vagy rossz színben feltüntetni!
Jó húzásnak tűnik ez, hiszen a Balatont mindenki szereti, így senkinek sem közömbös, hogy mi történik a magyar tengernél.
A trükk azonban átlátszó!
Arról a baloldali összefogásról beszélek - a DK-tól a Jobbikig, az MSZP-től a Momentumig -, amelynek már semmi sem szent, semmi sem drága, ha a hatalomról van szó. Félreértés ne essék, ugyanarról a baloldalról van szó, ahol a 2010 előtti évekhez hasonlóan, még mindig Gyurcsány Ferenc az úr!
De még véletlenül se legyünk előítéletesek! Tételezzük fel, hogy a baloldal nem pusztán kampányeszközként akarja felhasználni a Balatont, hanem valóban aggódik érte.
De kérdezem én: hol volt ez az aggódás korábban? Hol volt ez az aggódás, amikor a baloldal kormányzása alatt brutális privatizáció áldozatává vált a Balaton? Hol voltak akkor az aggódó baloldaliak?
Segítek!
Ott voltak a párttársaikkal együtt 2002-2010 között, amikor mintegy 190 céget adtak el az állami vagyonból! Elpasszolták a csókosoknak a Siotourt, a Balatontouristot és a Zalatourt mindössze 8,39 milliárd forintért! Eladták a három legnagyobb turisztikai céget, az összes balatoni kempinget, a strandokat, és az idegenforgalmi érdekeltségeket szintén! A balatonőszödi villaügyről már nem is beszélve!
Miközben minden leromlott, jöttek a szokásos ígéretek. Emlékeznek a gigantikus balatoni fejlesztéseket ígérő SCD nevű tündérmesére?
Az ígérgetésekből persze semmi sem lett! Csupán a balatoni ingatlanok kiárusítására és egy jókora államcsődre futotta!
Aztán bekövetkezett a 2010-es kormányváltás, amelyet követően sikerült talpra állítani a gazdaságot és ezzel együtt ismét megnőtt a beruházási kedv. A Balatonon is. Több lett a vendég, növekedésnek indult a turizmus.
A múltból ránk hagyott mohás tetejű sátrak, korhadt faházak és a vizesedő szocreál kockaépületek helyén új és impozáns épületek kezdtek megvalósulni.
Hozzáteszem, a Fidesz-KDNP kormány volt az, aki a szocialisták által korábban elfogadott Balaton törvényt jelentős mértékben szigorította. (Azonban a korábban kiadott építési engedélyeket ez a módosítás már nem tudta befolyásolni, a visszamenőleges hatály tilalma miatt.)
Számomra a Balaton nem politikai, hanem érzelmi kérdés! A Balaton az otthonom! Az volt gyerekként, diákként, alkalmazottként, vállalkozóként, megyei közgyűlési alelnökként, országgyűlési képviselőként, és az lesz a jövőben is!
Éppen ezért örülök a soha nem látott, sokmilliárdos fejlesztéseknek, annak, hogy végre megszépülnek a korábban lepusztult szabad- és fizetőstrandok, hogy korszerűsödnek a szálláshelyek, folyamatosan javul a közlekedési infrastruktúra és hogy új vonzerők és új szolgáltatások csábítják hozzánk a pihenni vágyókat.
Talán nem túlzó a kijelentés, hogy a Balaton fejlesztésére kormány még nem szánt annyi forrást, mint a jelenlegi!
Vannak, akik tesznek a Balatonért és vannak, akik csak beszélnek róla.
Én a tettek embere vagyok, hiszen vannak még megoldandó feladatok bőséggel, de éppen ezért zavarnak a piti hazugságok is. Például amit a szabadstrandok elvételéről szajkóznak. A hazugságokkal szemben jelenleg 110 strand, 40 km hosszan található a Balaton körül. A szabadstrandok hossza 25 km, szemben a fizetőstrandok 15 kilométerével. Választókörzetem 8 településén 22 szabadstrand van 9,5 km hosszan, a fizetőstrandok pedig csupán 2,5 kilométert tesznek ki. Akkor miről is beszélünk?
Aki valóban szereti a Balatont, az nem hazudozik róla! Ugyanis nem lehet hazudva szeretni!
Ezerszer elmondtam: a Balaton fejlesztését támogatni kell, mert a térség gazdaságának erősítése, munkahelyek teremtése és a minőségi szolgáltatások bővítése közös érdek. De ezeknek a fejlesztéseknek arányosnak, tájba illeszkedőnek, környezetbarátnak és nem utolsó sorban széles körben elfogadottnak kell lenniük.
Országgyűlési képviselőként eddig is hallattam a hangomat, és ez a jövőben is így lesz! Mindig, minden helyzetben kiállok a Balatonért! Meggyőződésem, hogy a Balaton nem lehet pártpolitikai kampányok eszköze. A Balaton a miénk, mindannyiunké, ezért megérdemli, hogy felelősen viszonyuljunk hozzá!
Ezt a felelős magatartást képviseltem a BAHART vitorláskikötők bérbeadásának, vagy a balatonvilágosi betonmonstrum építésének megakadályozása során, és akkor is, amikor a Balatonföldvári e-kikötő építése kapcsán kezdeményeztem felügyeleti vizsgálatot.
Mivel ezekben az ügyekben nem vagyok szakember – csupán egy elkötelezett balatoni, aki soha nem akarna rosszat az ott élőknek -, így arról tudok biztosítani mindenkit, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként minden egyes ügyben, kellő alapossággal tájékozódom, és ha szükséges, akkor természetesen a fentiekhez hasonlóan, megteszem a konkrét lépéseket is, ahogy azt eddig is tettem!
Mert a célom az, hogy a lehető legoptimálisabb, a Balaton, a balatoniak és a vendégek érdekeit is leginkább szolgáló, megnyugtató megoldások születhessenek ezekben az ügyekben!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Witzmann Mihály

Siófok, Fő u. 131.
eseménynaptár